wycieczka wielkanocna

PROGRAM WYCIECZKI WIELKANOCNEJ

Temat: Wielkanocne tradycje

– ozdoby i kulinaria

Miejsce:

Stajnia Na Kępie w miejscowości Skierdy 5 km od Nowego Dworu Mazowieckiego, 25 km od centrum Warszawy (mapa)

Czas:

3 godziny. Dokładna godzina przyjazdu do ustalenia.

Koszt:

3 godziny:

Grupa 26 osób i więcej 25 zł od dziecka

Grupa do 26 osób 650 zł za całość

Kontakt:

Katarzyna Sibilska 501 092 930 stajnianakepie@gmail.com

Magdalena Spława-Neyman 501 080 085

Program wycieczki:

  • Zajęcia teoretyczne w stajni na temat koni – dzieci poznają zwyczaje i sposób życia koni,zapoznają się ze sprzętem jeździeckim i z rolą konia we współczesnym świecie

    oraz z zasadami bezpieczeństwa (wykład oczywiście jest dostosowany do wieku uczestników). Oprowadzenie po stajni, poznanie koni, nawiązywanie kontaktu: głaskanie, karmienie.

  • Gra terenowa „poszukiwanie sprzętu jeździeckiego”

Gra terenowa jest formą grupowej rozrywki odbywającej się według z góry ustalonego scenariusza. Uczestnicy gry terenowej mają do wykonania pewne zadania, które wymagają od nich nie tylko wysiłku umysłowego, ale również sprawności fizycznej. Dzieci mają za zadanie korzystając ze wskazówek i podpowiedzi znaleźć elementy rzędu jeździeckiego ukryte na otaczających nasz ośrodek malowniczych łąkach. Zabawa jest pewną formą znanej wszystkim zabawy w podchody połączoną z zadaniami umysłowymi i ruchowymi. Dzieci bardzo łatwo wchodzą w klimat gry i bawią się wyśmienicie.

  • Zajęcia na temat tradycji wielkanocnych, poznanie zwyczajów i obrzędów związanych z Wielkanocą, tych zanikających i tych nadal żywych.
  • Wspólne przygotowywanie ozdób świątecznych – pisanek, palemek, zajączków, baranków (zajęcia dostosowane do wieku uczestników). Ozdoby wykonujemy z naturalnych materiałów. Szczególny nacisk kładziemy na pracę w grupie, prawidłową komunikację i wartości ekologiczne.
  • Pogadanka na temat wielkanocnych tradycji kulinarnych.
  • Wspólne przygotowywanie wielkanocnych potraw np. słodkich mazurków – dodatkową atrakcją jest możliwość skosztowania własnych wypieków na koniec wycieczki.
  • Ognisko z kiełbaskami (zapewniamy kiełbaski, pieczywo, napoje, ketchup, musztardę, jednorazowe tacki, kubeczki, sztućce).
  • Przejażdżka na kucyku.

Wycieczka dostępna jest w trzech modułach:

  • 4 godziny, pełny – przedstawiony powyżej,
  • 3 godziny, robimy ozdoby, bez kulinariów,
  • 3 godziny, z kulinariami, bez ozdób.

W każdej wersji elementy stałe to: część o tematyce konnej, ognisko z kiełbaskami, przejażdżki na koniach.

Nasze cele to:

– Zapoznanie dzieci z końmi

– Zapoznanie dzieci z tradycjami świątecznymi

– Nauka gotowania

– Rozwój wrażliwości estetycznej oraz zdolności manualnych

– Propagowanie szacunku do zwierząt i przyrody

– Wykorzystanie terapeutycznych wartości kontaktu z naturą

– Dobra zabawa

Comments are closed.