wycieczka wielkanocna

PROGRAM WYCIECZKI WIELKANOCNEJ

Temat: Wielkanocne tradycje

– ozdoby i kulinaria

Miejsce:

Stajnia Na Kępie w miejscowości Skierdy 5 km od Nowego Dworu Mazowieckiego, 25 km od centrum Warszawy (mapa)

Czas:

3 lub 4 godziny. Dokładna godzina przyjazdu do ustalenia.

Koszt:

3 godziny:

Grupa 25 osób i więcej

32 zł brutto (25 zł netto) od dziecka

Grupa do 25 osób 39 zł brutto (30 zł netto) od dziecka nie mniej niż 975 zł brutto (750 zł netto) za całość

4 godziny:

Grupa 25 osób i więcej 38 zł brutto (29 zł netto) od dziecka

Grupa do 25 osób 42 zł brutto (32 zł netto) od dziecka nie mniej niż 1050 zł brutto (808 zł netto) za całość

Kontakt:

Katarzyna Sibilska 501 092 930 stajnianakepie@gmail.com

Magdalena Spława-Neyman 501 080 085

Program wycieczki:

  • Zajęcia teoretyczne w stajni na temat koni – dzieci poznają zwyczaje i sposób życia koni,

    zapoznają się ze sprzętem jeździeckim i z rolą konia we współczesnym świecie oraz z zasadami bezpieczeństwa (wykład oczywiście jest dostosowany do wieku uczestników). Oprowadzenie po stajni, poznanie koni, nawiązywanie kontaktu: głaskanie, karmienie.

  • Gra terenowa „poszukiwanie sprzętu jeździeckiego”

Gra terenowa jest formą grupowej rozrywki odbywającej się według z góry ustalonego scenariusza. Uczestnicy gry terenowej mają do wykonania pewne zadania, które wymagają od nich nie tylko wysiłku umysłowego, ale również sprawności fizycznej. Dzieci mają za zadanie korzystając ze wskazówek i podpowiedzi znaleźć elementy rzędu jeździeckiego ukryte na otaczających nasz ośrodek malowniczych łąkach. Zabawa jest pewną formą znanej wszystkim zabawy w podchody połączoną z zadaniami umysłowymi i ruchowymi. Dzieci bardzo łatwo wchodzą w klimat gry i bawią się wyśmienicie.

  • Zajęcia na temat tradycji wielkanocnych, poznanie zwyczajów i obrzędów związanych z Wielkanocą, tych zanikających i tych nadal żywych.
  • Wspólne przygotowywanie ozdób świątecznych – pisanek, palemek, zajączków, baranków (zajęcia dostosowane do wieku uczestników). Ozdoby wykonujemy z naturalnych materiałów. Szczególny nacisk kładziemy na pracę w grupie, prawidłową komunikację i wartości ekologiczne.
  • Pogadanka na temat wielkanocnych tradycji kulinarnych.
  • Wspólne przygotowywanie wielkanocnych potraw np. słodkich mazurków – dodatkową atrakcją jest możliwość skosztowania własnych wypieków na koniec wycieczki.
  • Ognisko z kiełbaskami (zapewniamy kiełbaski, pieczywo, napoje, ketchup, musztardę, jednorazowe tacki, kubeczki, sztućce).
  • Przejażdżka na kucyku.

Wycieczka dostępna jest w trzech modułach:

  • 4 godziny, pełny – przedstawiony powyżej,
  • 3 godziny, robimy ozdoby, bez kulinariów,
  • 3 godziny, z kulinariami, bez ozdób.

W każdej wersji elementy stałe to: część o tematyce konnej, ognisko z kiełbaskami, przejażdżki na koniach.

Nasze cele to:

– Zapoznanie dzieci z końmi

– Zapoznanie dzieci z tradycjami świątecznymi

– Nauka gotowania

– Rozwój wrażliwości estetycznej oraz zdolności manualnych

– Propagowanie szacunku do zwierząt i przyrody

– Wykorzystanie terapeutycznych wartości kontaktu z naturą

– Dobra zabawa

Comments are closed.